VIRTUELT VANN

Kjørte i dag en utviklingsprosess for en gruppe som har fore å skape en plattform hvor frivillighet og sosiale prosjekter møtes. Etter en varm og dynamisk dag landet vi på temaet vann (en av drivkreftene bak ideen er vannspesialist) og i en helt annen retning enn der vi hadde startet ut.

Vann er et tema som har kraft i seg til å starte kriger. Mangelen på rent drikkevann står øverst på FN´s agenda og er grunnlanget for nye vekstvirksomheter (les: min onkel fra Amerika). Vann representerer et verdensomspennende, umettelig marked.

Mangelen på vann i store deler av Afrika, India, Kina, Israel, Spania mm. er oss kjent, men mindre vet vi om de vanvittige vannmengdene som går med i produksjon, transport og industri; Virtuelt vann.

Vannforbruket I Tyskland ligger på 130 liter daglig per innbygger. I Norge er vi enda litt tørstere eller eventuelt rensligere for i følge Vestfold Interkommunale Vannverk IKS ligger det rene husholdningsforbruket i Norge på 180 liter daglig pr innbygger. Vannforbruk må her forstås som det vannet vi dusjer i, drikker, koker mat med, vaskemaskin, vanne i hagen etc.

Men dette er bare toppen av isberget. Vårt virkelige vannforbruk er langt høyere og målningen må inkludere “virtuelt vann” for å gi et riktig bilde. Da ligger forbruket daglig på 4000 liter per innbygger. Virtuelt vann er den mengden vann som forbrukes for å fremstille et produkt gjennom hele verdikjeden.

Noen eksempler:
For å produsere 1 kg oksekjøtt trenger man drikkevann til dyret, vanning av beite, transport osv, i alt 15 000 – 20 000 liter vann. Til sammenligning tar et badekar ca 150 liter vann…… Produksjon av 1 liter melk trenger 200 l virtuelt vann, til fremstilling av en halvliter øl trengs 300 liter virtuelt vann, for en jeans 6000 liter og produksjon av 1 kopp kaffe forbruker ca 103 liter vann……..

Så, hva kan du og jeg gjøre? Vel, det kan ikke sies å herske en truende vannmangel i Norge, ei heller her i Tyskland. Jeg tillater meg en liten anekdote i den forbindelse;

”Zweimal spülen”
April 2007 gikk borgermesteren i Magdeburg offentlig ut og oppfordret folk til å trekke ned en ekstra gang. Grunnen: stor fraflytning fra byen i det tidligere Øst-Tyskland er så stor at man har problemer med å holde flyten i kanalisasjonssystemene. Resultatet av stillstand i den overdimensjonerte infrastrukturen er bokstavlig talt ille luktende. Problemet løses altså ved å trekke ned en gang eller to ekstra og å vanne de tørre gressplenene mellom de fraflyttede boligblokkene….

Men tilbake til temaet – det er altså ikke hovedsaklig ”vårt eget” vann vi forbruker….  Våre forbruksvaner, de mange valg vi foretar oss i løpet av en helt vanlig dag har konsekvenser andre steder i verden. Og jeg starter alltid dagen med en kopp rolig morgenkaffe….

Vannproblematikken må først og fremst løses på et internasjonalt nivå. Politikk og handel må ta ansvar. Men for den som trenger en pust i bakken innen den tid, er mitt aller enkleste tips å kutte ut flaskevann. I dag. Springvann har økologisk faktor 300 i forhold til flaskevann. Plastikken kan heller ikke sies å være det aller aller beste for en joggende, fitness og sunnhets-image bevisst befolkning…….

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: