Ruhrgebiet – Perspektiver for 2030

Frühjahrsakademie (vårakademie) mars 2010, Uni-Duisburg-Essen

Download program for vårakademiet HER

Ruhrgebiet er i år kulturhovedstad og i den anledning arranger Uni-Duisburg-Essen i mars et interdisiplinært, en ukes langt seminar for studenter, organisasjoner og offentlig ansatte. Formålet er å utvikle strategier for Ruhrgebiet 2030 rundt temaer som deltagende kultur, urbane systemer, innovative kommunikasjonsstrukturer, transport og mobilitet.

Akademiet er et resultat av en uttalelse fra Prof. Claus Leggewie (direktøren for KWI Essen);

”Det spennende med år 2010 er spørsmålet; hva skjer i 2011?”

Bak denne uttalelsen ligger en antagelse om at ett år med kulturhovedstad ikke nødvendigvis vil ha noen større betydning for kulturelle, sosiale og økonomiske forhold i Ruhrgebiet på sikt. Den tidligere industriregionen står ovenfor store sosiale og miljømessige problemer med økende arbeidsledighet som følge av outsourcing og nedleggelse av stål og kullindustrien som tidligere gjorde Ruhrgebiet til en av de fremste industrihovedstedene i Europa.

Uni-Duisburg-Essen har derfor satt seg fore å utvikle strategier og visjoner for 2030.

Kulturhovedstaden Ruhr2010 er ingen hovedstad, men en hel region bestående av 51 større eller mindre byer. Et mer eller mindre offisielt knutepunkt er likevel lagt til Zeche Zollverein. Zeche Zollverein er et gigantisk, nedlagt industriområde hvor det fra 1847 og frem til 1986 ble produsert kull i store mengder. Anlegget er nå delvis gjort om til museum som forteller Ruhrgebiets historie, delvis park og delvis overlatt kreative næringer. Et super interessant sted, spennende arkitektur og med en vanvittig historie. Her jobbet storparten av mennene i området ”Unter Tage” (under dagen) med hardt kroppsarbeide omgitt av giftige stoffer og hardmetaller. Zeche Zollverein er bare ett av steinkullanleggene i regionen og utrolige bilder i museet viser at røyken lå tett og sort over hele Ruhrgebiet stort sett hele tiden. Å henge ut vasken til tørk hadde ingen ting for seg, den ble sort av kullstøvet på en-to-tre.

Zeche Zollverein står siden 2001 på UNESCOs verdensarvliste.

Link: Kulturhovedstad Ruhr2010

Link: Universitat Duesburg-Essen

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: