Phänomen Kleingartenkolonie

Auf der Suche nach dem kleinen Glück in der großen Stadt
Det nyeste tilbudet fra ”Nächste Ausfahrt Wedding” er en guided tur gjennom Weddings mest spennende kolonihager. Turen har fått tittelen ”Das Phänomen Kleingartenkolonie – Auf der Suche nach dem kleinen Glück in der großen Stadt” (Fenomenet kolonihager – På leten etter den lille lykke i den store byen). I vårt forarbeide til turen lærte vi en hel del om hvilke problemer som manifesterer seg over hagegjerdene, hvilke reglementer kolonianleggene må innordner seg under og ikke minst traff vi riktig mange hyggelige og imøtekommende kolonihageeiere. I dag var det altså premiere på den guidede turen og resonansen var god. Men først litt generell info om ”Phänomene Kleingarten”

Schrebergarten
Kjært barn har mange navn; Kolonie, Kleingarten, Schrebergarten, Patzelle, Laube…. Kolonihagene er viktige her i Tyskland. I kulturhovedstaden Ruhr2010 blir kolonihagen omtalt som en klisjé som de unge ikke lengre identifiserer seg med, eller vil bli identifisert med.

Et kolonihageanlegg er en egen verden, en oase midt i byen, langs togskinnene eller på tomter som av en eller annen grunn står brakk.

I Tyskland finnes det i dag mer enn 1 million kolonihager. Tradisjonen har sin opprinnelse på begynnelsen av 1900-tallet da kolonihager ble anlagt som et middel for å bekjempe hunger og fattigdom. I forrige århundre spilte kolonihagene her i Berlin en spesielt viktig rolle for selvforsørging for en sulten krigsbefolkning. Under andre verdenskrig ble det dyrket poteter på hver eneste ledige (dyrkbare) flekk. Trærne i det som i dag er Berlins praktpark, Tiergarten, hadde man hugget til brensel og byggmateriale allerede under 1.verdenskrig.

I dag tjener kolonihagene som ”En liten lykke i den store byen” og her i Berlin har Schrebergarten de siste årene hatt en oppsving i popularitet blant unge, velutdannede barnefamilier. Men i mange av kolonihageanleggene er det lange ventelister og vanskelig å få innpass. På 50 og 60-tallet ble koloniene nemlig fordelt på barnefamilier med den hensikt å gi dem tilgang på frisk luft, kroppslig arbeide og selvforsyning. Disse familiene er naturlig nok nå blitt eldre hvilket betyr at de fleste kolonihageanleggene i dag overveiende har en 60+ befolkning.

Ingen kolonihageanlegg i Berlin har borett året rundt, men i noen av koloniene er det tillatt og tilbringen helgen eller også hele sommersesongen. Sesongen defineres fra når vanntilførslen blir skrudd på, – og av. Storparten av anleggene ligger på Bundeslandet Berlins grunn og er kun tenkt til midlertidig bruk. Om landet trenger penger og en investor står klar med åpen lommebok….. betyr det at en må søke den lille lykken i den store byen et annet sted…..


Foto: K.Cappelen

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: