URBAN FARMING

Forsvinnende mangfold

Fra fredag 14.mai kl 10:00  til lørdag kl 12:00 arrangeres en 26 timers sammenhengende festival i Akademie der Kunste på Pariser Platz i Berlin. Festivalen har fått navnet ”Feltforskningsfestival_Kultur 2010” og handler om ”Ûbergänge – leben in der Stadt?” (overganger – livet i byen).

I den sammenheng tilbrakt jeg altså fredag kveld på Akademiets taksterrasse, en bar med utsikt over Brandenburger Tor og Riksdagskuppelen….. Denne temasalongen gikk under tittelen ”forsvinnende mangfold” og det ble diskutert i fem grupper og utviklet tre hovedteser til hvert av temaene;

  • Biodiversitet
  • Energi
  • Kultur
  • Bo
  • Ernæring

Alle fem super spennende temaer som er gjensidig avhengig av hverandre og som må diskuteres interdisiplinært. Men dette arrangementet, som så mange andre, led under tidsmangel og dertil manglende interaksjon mellom fagfeltene….

Jeg var i ernæringsgruppen og hadde æren av å sitte på bord med blant annet drivkraften bak Prinzessinnengarten på Moritzplatz Marco Clausen, Malte som driver barnekokkeskole i Kreuzberg og daglig leder av FÔL, foreningen for økologisk landbruk i Berlin-Brandenburg. Diskusjonsrunden ble noe slapt moderert, men kvelden inspirerte likevel til å skrive et innlegg krympende byer og potenisalet for urbant jordbruk.

Shrinking Cities

Demografiske endringer, shrinking and aging cities er presserende temaer her i Europa og områder hvor det er et raskt voksende behov for innovative løsninger og fremtidsdyktige konsepter. Call for social innovation!

I tyskland ser vi resultater de siste tiårs demografiske endringer spesielt i de nye Bundeslandene (tidligere østtyskland). Eksempelvis byen Görlitz som har et ekstremt høyt frafall av unge mennesker kombinert med en rakst aldrende befolkning. Görlitz er på vei til å bli ett eneste stort aldershjem, senior getto eller ”pensjonpolis”.

Tross alt snakket om mega cities de seneste årene har antallet krympende byer økt betydelig raskere enn de voksende de siste 50 årene. Shrinking cities eller krympende byer betyr store utfordringer for eksisterende infrastrukturer, immigrasjon, fattigdomsproblemer og regional utvikling. Sosiologer, geografer og arkitekter begraver seg i data innhenting, analyser og rapportskriverier, men etter min mening er hva vi trenger, gode konsepter som skaper potensial av problemer. Call for social innovation…..

Shrinking cities har man både i vest og østtyskland, eksempelvis Oberhausen Ruhrgebiet og Leipzig i øst. I østtyskland stå over 1 million leiligheter tomme og hele bykartaler forfaller. Enda tydeligere ser vi effekten av shrinking cities i USAs tidligere industrimetropoler som Detroit og Buffalo New York. I Buffalo New York har befolkningen krympet med 49,6% på 50 år og i bilindustriens høyborg Detroit Michigan har befolknings innskrumpningen siden 1950 vært 48,6%. Resultatet er blant annet brakkliggende områder i bykjernen, forfalne bygninger og problemer med vedlikehold av infrastruktur. Disse brakkflekkene i eller nær bykjerner er selvfølgelig perfekt til urbant jordbruk, lokal matvareproduksjon og selvforsyning…..

Urbant jordbruk,
PROSJEKT “PRINZESSINNENGARTEN”

Prinzessinnengarten i Kreuzberg er et super spennende eksempel på gode prosjekter som tar innover seg problematikken med krympende byer, sosiale brennpunkter, utdanning og lokal matvareproduksjon. Hagen ble anlagt i 2009 på et brakkliggende område ved U-banestasjonen Moritzplatz. Navnet Prinzessinnengarten fordi adressen er Prinzessinnenstrasse. Området er et hjørnegrunnstykke som har ligget brakk så lenge jeg har interessert meg for Berlin (siden 1997) og ligger et steinkast fra et større boligblokkområde fra 70 og 80-tallet.

Jordsmonnet på grunnstykket er ikke noe å skryte av, men i gamle post/brødkasser av plast sår, pleier og høster de frukt og grønnsaker sammen med naboer og omliggende barneskoler. Urbant jordbruk, økologisk og lokal matvareproduksjon.

Som Marco selv sier er 200km2 plantbar jord for en som driver seriøs matvareproduksjon selvfølgelig en vits, men Prinzessinnengarten er langt mer enn et urbant landbruksprosjekt. Først og fremst er det et sosialt prosjekt i et sosialt belastet område av Berlin. (tross Moritzplatz voksende hipphetsfaktor med Betahause, Modolor, SWWSW etc.) Nøkkelord er deltagelse, suksessopplevelse ved å se egne grønnsaker spire og gro, community building og utdanning. En undersøkelse jeg leste i Spiegel for et par år siden fortalte at 60% av tyske familier lager mat en gang eller mindre pr uke. Da er det kanskje ikke så overraskende at ikke alle barn vet hvordan en gullerot ser ut eller hvor vidt tomater vokser på trær eller busker…. Det pedagogiske aspektet ved Prinzessinnengarten er altså svært viktig.

Nabolaget kan delta i gartnerarbeidet og div. arrangementer, det er en liten café med lokalproduserte retter på menyen og Malte kjører jevnlig sin barnekokkeskole der. Under et bilde fra besøk i Prinzessinnengarten juli 2009.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: