OREGON urban-rural

Fotball VM ligger i vår nære fortid. Dette året fant begivenheten sted i Sør-Afrika samtidig som jeg selv befant meg på USAs vestkyst, Oregon. Oregon er verdens største produsent og eksportør av gressfrø og alt gress det offisielt ble spilt på i Sør-Afrika under VM, – var produsert nettopp i Oregon. En rar verden….

Men det produseres ikke bare gress i denne staten nordvest i USA. Det er snakk om storskalaproduksjon av rundt 220 planter og grønnsaker og aller aller mest produseres det såkalte ”nursery plants” – på norsk kjent som pynteplanter…. En absurditet som blir enda mer absurd når man beveger seg rundt i Oregon og ser de gigantiske plantasjene fulle av hagebusker, små trær og manipulere kreasjoner som skal pynte hager og parkanlegg herfra til evigheten, Shanghai og Paris inkludert…

En selvforsørger som meg hadde da større sans for de mer nyttige aspektene ved Oregons jordbruk. Og for et jordbruk! Med 12 måneders vekstsesong i året kan man gro både det ene og det andre. For eksempel er Oregon USAs største produsent av hasselnøtter og de blir en stadig større vinprodusent (takket være global warming og at temperaturene kryper oppover kartet og etterlater California tørrere og tørrere områder…).

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: